Hjertekohærens

december 13, 2017
Helle Brinch

Hjertekohærens

I tilstande af stress, angst, depression eller vrede bliver variabiliteten i hjerterytmen uregelmæssig eller ”kaotisk”. I sindstilstande som velbefindende, medfølelse eller taknemmelighed bliver denne variabilitet ”kohærent”, dvs. at skiftet mellem stigende og faldende hjerterytme er regelmæssig.”

Omvendt kan hjertet også sende signaler til hjernen om, hvordan hjertet har det, og dermed påvirke vores psykiske tilstand. Hjertet udskiller forskellige hormoner, som indvirker på hjernen. Dvs. ved at påvirke og selv skabe kohærens i hjertet, kan vi selv skabe en tilstand af ro, psykisk balance og afslappethed.

Nedenstående øvelse er derfor oplagt til stress, angst, uro, søvnbesvær og depression.

Sæt dig i en blød stol, eller læg dig ned og træk vejret langsomt i 10-15 sekunder. Derefter fører du opmærksomheden hen til hjerteområdet. Det er nemmest hvis du forestiller dig, at du trækker vejret gennem hjertet. Samtidig bliver du ved med at trække vejret langsomt og dybt, på en naturlig måde. Visualiser at hver indånding og udånding går gennem hjertet. Forestil dig, at hver indånding tilfører hjertet ilt, og at udåndingen lader det slippe af med alle de affaldsstoffer, som det ikke længere har brug for. Hjertet kan sammenlignes med et barn, man holder af, man beder det ikke om andet end at være sig selv, i sit naturlige element, og man nøjes med at se det udfolde sig på sin egen måde samtidig med, at man fortsat forsyner det med varm og blid luft.

Øvelsens tredje trin består i at forbinde sig med den følelse af varme eller udvidelse der udvikler sig i brystet, ledsage og støtte det med tankerne og med åndedrættet. Følelsen er tit næsten umærkelig i begyndelsen og derfor vanskelig at registrere. En effektiv måde at opmuntre hjertet på, er at fremkalde en følelse af påskønnelse eller taknemmelighed og lade den fylde brystet. Hjertet er særligt følsomt overfor taknemmelighed, overfor enhver følelse af kærlighed.

Kohærens opleves ved at hjertet bliver blødt og varmt, og du mærker, at du bliver afslappet og rolig, måske også træt.

Under vejrtrækningen er det gavnligt at sige/tænke sætninger som: “jeg er lys”, “jeg er kærlighed”, “jeg er i nuet”, “jeg accepterer alt der er”, “jeg acceptere mig som præcis som jeg er”.

Jo mere man laver denne øvelse, jo lettere bliver det at komme i kohærens.

Undersøgelser fra Stanford Universitet med en gruppe klienter, har bevist, at efter 6 uger, hvor klienterne har lavet øvelsen en halv time om dagen, i 5 dage om ugen, havde klienterne reduceret deres stress- og depressionsniveau betragteligt. Desuden var mængden af DHEA –”ungdomshormonet” – steget med 100 %. Dette hormon har betydning for vores fysiologiske tilstand samt vores immunforsvar. Mængden af fri kortisol –stresshormonet -, var faldet med 23%.

Du kan læse mere om hjertekohærens og disse undersøgelser i bogen: ”Behandling af stress, angst og depression uden medicin eller terapi” af David Servan-Schreiber.

God fornøjelse!