All you need is love..

november 30, 2021
Helle Brinch
Men vi skaber først virkelig transformation, når vi indser, at der er vores egen indre kærlighed der løser alle vores udfordringer.

 

Kærlighed er både blevet et tabu og lidt af en floskel. Når vi taler om kærlighed, betegnes vi ofte som lidt sentimentale og naive. Ikke desto mindre er det kærligheden, vi alle har brug for, for at udvikle os og transformere til vores sande jeg. Samt til at tiltrække det vi ønsker i livet.

Kærlighed er egentlig mere end en følelse. Det er en energi. En energi vi fødes med, hvor vi som små kærlighedsvæsner har hjertet åbent og elsker alle mennesker betingelsesløst.

Når vi oplever svigt, traumer og afvisninger, beskytter vi os selv ved at lukke af i vores hjerter. Dermed lukker vi også af for kærligheden til os selv, og kommer med tiden til at føle at “livet er tomt”. Selvom vi måske har skabt alt det vi ellers kunne ønske os i livet.

 

Hjertets betydning for vores autonome nervesystem

Vi ved ikke så meget om hjertet, udover dets fysiske funktioner. Vi ved dog, at det har betydning for vores autonome nervestem og dermed psykiske velbefindende. I tilstande af stress, angst, depression eller vrede bliver variabiliteten i hjerterytmen uregelmæssig eller ”kaotisk”. I sindstilstande som velbefindende, medfølelse eller taknemmelighed bliver denne variabilitet ”kohærent”. Kohærens betyder, at skiftet mellem stigende og faldende hjerterytme er regelmæssig. Omvendt, kan hjertet også sende signaler til hjernen om, hvordan hjertet har det, og dermed påvirke vores psykiske tilstand. Hjertet udskiller forskellige hormoner, som indvirker på hjernen. Det vi altså sige, at når vores hjerte er åbent, roligt og i kohærens, skaber vi en tilstand af ro, psykisk balance og afslappethed i kroppen og i vores nervesystem.

Jeg tror desuden at hjertets energi er forbundet med noget større end os selv. Vores sjæl og noget der er endnu “større” – en universel bevidsthed og kærlighed. Når vi er forbundne med vores hjerte er vi derfor forbundet med noget “større” end os selv. Vi føler os derfor forbundne og ikke alene og ensomme.
Du kender den sikkert fra, når nogen virkelig har elsket dig. Det er som at blive badet i kærlighed, hvor alt er muligt. Her bliver vi mere tilstedeværende og bevidste og har lyst til at være dem vi er. Det er kærlighedens magi og healende kræfter som vi har adgang til via hjertet. (Læs Bruce Liptons artikel om kærlighedens biologi: https://www.brucelipton.com/the-biology-love/)

Vi ønsker alle at være i denne energi, men som sagt er det meget tabuiseret at tale om kærlighed. Begynder vi at tale om kærlighed i vores liv, bliver vi nemt betegnet som sentimentale og naive. Som om kærligheden er en “laverestående energi” vi i sidste ende ikke kan forholde os til.

Marianne Williamson, der har skrevet bogen “A Return to Love” stillede op til præsidentvalget i 2020 med budskaber om at genskabe USA i kærlighedens energi. Af mange blev hun hånet og set ned på som uintelligent.
I virkeligheden tror jeg at Mariannes Williamson’s intelligens og abstraktionsniveau overgår de flestes. Det kræver intelligens at kunne bryde med de vante rammer og paradigmer og forestille sig en simpel verden skabt i kærlighed. Frem for en verden der er opbygget med magt og hvor vi især anerkendes for vores materielle rigdom.

Verden er blevet meget kompleks og styres primært af materielle kræfter. Årsagen er, at de fleste tror at tilfredsstillelsen er noget de finder udenfor sig selv, uden at være bevidste om, at den tomhed de føler er kærligheden de savner i deres liv.
Når vi fx arbejder 15 timer i døgnet, er det for at få anerkendelse for vores arbejde. Og anerkendelse er i bund og grund kærlighed. Når vi knokler for at købe et stort hus, er det atter kærlighed vi i bund og grund ønsker os energien af i huset og ikke huset i sig selv.

 

Vi glemmer at kigge efter kærligheden, der hvor den er

Vi bruger så meget tid på at lede efter kærlighed, men glemmer at kigge der hvor den er, nemlig inde i os selv.  Det kan i sidste ende skabe en ensomhed, stress, angst, depression, ensomhed, afhængighed, psykiske sygdomme etc.
Vi tror så at vi mangler coping-redskaber, og går til psykologer og coaches for at få “værktøjer” til at klare forskellige situationer. Eller vi ønsker mere selvværd og forstår ikke, at  selvværd handler om at have “værdi” og så kommer vi igen på arbejde, for at skabe denne værdi og gøre tingene på den “rigtige måde”. Vi ønsker måske endda at være gode overfor behandleren og få anerkendelse herfra og kommer endnu længere væk fra os selv i forsøget.

Vi farer vild fordi vil ikke ved, at det er vores egen kærlighed vi skal have fat i. Og da kærligheden er blevet tabuiseret og nedgjort, kigger vi ikke i den retning.

Fordi vi måtte lukke af for den som børn, har vi dømt den ude og negligeret den. Inderst inde tror vi det er farligt at åbne for den igen, for vi lukkede jo, for at beskytte os fra at blive sårede igen.

Men vi skaber først virkelig transformation, når vi indser, at der er vores egen indre kærlighed der løser alle vores udfordringer.
Vi må indse, at alle de mennesker, vi synes har givet os udfordringer, gjorde det (helt ubevidst) for at hjælpe os med vores udvikling.
Og vi må indse, at det kun er os selv der kan afgøre, om vi vil blive ved med at være ofre for de svigt vi har oplevet. Eller om vi vil finde læringsprocessen, tilgivelsen og kærligheden i dem og transformere enhver oplevelse til kærlighed.

Vi må indse, at det er nødvendigt og muligt at åbne vores hjerter igen så vi kan heale vores nervesystem, transformere lavere energier til kærlige energier og for at tiltrække og skabe vores liv i kærlig energi frem for i frygt-energi.

Dette kan vi fx gøre via meditation, sang, dans, kreativitet, ved at tilbringe tid i naturen eller med med børn eller dyr. Fysisk, kan vi anvende hjerteøvelser fra yoga til at åbne hjertemusklen og energien.

Og vi kan finde ud at hvornår vi lukkede vores hjerter, så vi kan heale dette og turde åbne dem igen.

Jeg har lavet den skønneste terapeutiske meditation, der kan hjælpe dig med at finde tilbage til dengang du lukkede din hjerteenergi og hjælpe dig med at åbne den igen. Den ligger på min hjemmeside på under selværlighed/hjertet; https://www.hellebrinch.dk/meditationer/