Stress betyder “at gå imod flowet”

september 13, 2015
Helle Brinch

Der er mange meninger om hvad der forårsager stress, vi ved dog alle, at når vi er stressede er vi urolige og det er svært at finde nærvær med andre og med os selv.

Vores krop er i kamp-beredskab og overproducerer cortisol og adrenalin. Vi ved også, at det ofte handler mere om indre stress end om ydre stress, at vores krybdyrhjerne vurderer en form for fare, som vi ikke kan tackle og derfor stresser. – Og de som kender til stress ved, at det kan være utrolig svært at meditere eller lave Mindfulness, når man er allermest stresset.

Jeg vil beskrive stress som, situationer hvor vi mister tillid til os selv og/eller vores omgivelser. Kort sagt kæmper vi imod vores indre følelser og ydre omstændigheder. – Vi går imod flowet. 

Billedligt kan man beskrive det som én der padler mod strømmen, istedet for at give slip og flyde med strømmen.

Naturligvis skal vi ændre de ting der ikke gavner os i vores liv og sige fra, hvis det er det, der er behov for. Her taler jeg om de kampe vi skaber i vores sind – vores tanker og overbevisninger – som skaber ufred i sindet og ubehagelige følelser.

Så hvordan kan vi skabe fred i vores sind og gå med flowet?

  1. Det vigtigste er at vide hvordan og hvorfor du går mod flowet. Start med at luk øjnene og forestil dig dig selv udefra. Hvordan ser du ud når du stresser, hvordan agerer du og hvad tænker du?
  2. Mærk dernæst kroppen – den uro der er i kroppen samt de spændinger der er i musklerne og mærk din vejrtrækning – uden at ændre noget. Bare observer.
  3. Spørg dig selv, hvad der ville ske, hvis du gav slip og overgav dig til situationen/kroppen/ følelserne? Fuldstændig overgav dig til universet, gav slip…bare 10 minutter??
  4. Lyt til den sætning der kom frem. Den er altid skabt af frygt, fx. “så kan jeg ikke konkurrere med de andre, som kommer videre end mig”, eller “så bliver der kaos omkring mig” etc.
  5. Så spørger du videre: “og hvad ville der så ske?”. Fx. “hvad ville der så ske, hvis jeg ikke kan konkurrere med de andre og de kommer før mig?”. Og lyt igen til svaret. Bliv ved med denne procedure til du når “roden” til din frygt.
  6. Roden vil ofte handle om en frygt for ikke at være god nok og være alene, miste penge og være alene eller miste selvværd. Kig på denne frygt og se om det er sandt at du fx. bliver alene hvis du giver slip og overgiver dig til dig selv og slapper af?  – Den frygt der dukker frem med denne metode stammer fra din underbevidsthed og er aldrig sand.
  7. Når du kender din underbevidste frygt kan du bedre slippe den og være i “flow” med dig selv og universet. Måske bare i 10 minutter!! Herfra kan du meditere eller lave Mindfulness. Mediter gerne på positive sætninger som fx.: “jeg er kærlighed”.