Har du et godt sovehjerte?

juli 15, 2023
Helle Brinch

Søvn, søvnløshed og god søvn

 

Har du et godt sovehjerte?

Op mod hver femte dansker lider af søvnløshed og for 10 % er det kronisk. Det betyder, at 300.000 danskere er påvirket af søvnløshed i deres dagligdag, hvilket flere forskere betegner som et folkesundhedsproblem. Desuden er forbruget af søvnmedicin stigende for børn og unge.

Jeg kender desværre rigtig godt til søvnløshed. Jeg havde en traumatisk fødselsoplevelse ved fødslen af min datter og var derefter udfordret af hendes kolik, astmatisk bronkitis samt en mand der fik konstateret diabetes, en måned efter jeg havde født. Det satte sig i nervesystemet og jeg led af seriøs søvnløshed i lange perioder indtil min datters astmastiske bronkitis gik over og jeg selv fik hjælp ad forskelige veje.

Jeg endte med at have en normal søvn indtil 2020, hvor jeg desværre mistede min søster pludseligt, grundet en blodprop. Derefter kom den urolige søvn desværre tilbage i ny og næ.

 

Så hvad er det helt præcist der forårsager søvnløshed og hvad kan vi gøre ved det?


Jeg vil ikke gå ind i en lang videnskabelig forklaring på søvnløshed, da det viser sig at være mere indviklet end vi hidtil har antaget. Kort fortalt er søvnløshed ret vanedannende, da en fysisk søvnløshed nemt bliver psykisk, da den skaber en angst for ikke at kunne sove. Desuden skaber søvnløsheden kemisk ubalance samt en ubalance i vores nervesystem, som igen er med til at fastholde søvnløsheden. Det har ikke hjulpet mig at læse bøger om emnet, da de ofte blot foreskriver, at vi skal huske at sove mere og informerer om alle de negative effekter det har, når vi ikke får sovet. Og er der én ting der er svær at gøre noget aktivt ved, er det søvnløshed.

Jeg har i min desperate søgning på hjælp, prøvet stort set alt hvad der findes af hjælp på markedet; som kognitiv psykoterapi, TFT, hypnoterapi, BodySdS, massage, akupunktur, gestaltterapi, ThetaHealing, homøopati, meditation samt søvnregulering (at gå i seng på et bestemt tidspunkt og ikke sove for længe) særlig kost der fremmer produktionen af melatonin, at indtage melatonin som medicin samt at anvende rødt lys inden sengetid. Det har virket på forskellige måder, men det har været en lang og sej proces, som jeg er blevet en del klogere på gennem årene.

 

Fire former for søvnløshed

Det jeg har opdaget gennem egne erfaringer og erfaringer med klienter er, at der er forskellige former for søvnløshed. Desuden er det min erfaring, at de psykiske årsager altid vejer tungest, når vi taler om søvnløshed.

Jeg opdeler personer med søvnløshed i 4 grupper, hvor du naturligvis kan være påvirket på flere af de nævnte måder.

 

“GIVE SLIP”. Svært ved at falde i søvn 
Nogle har svært ved at falde i søvn grundet uroligt nervesystem og mange tanker. Det er personer der oplever, at de ikke kan give slip og få lov til at falde i søvn. Nogle har en ubevidst dødsangst, og kan derfor ikke overgive sig til mørket og søvnen. Andre kan have svært ved at slippe dagen og dens hændelser og vender dem tusinde gange i hovedet pga stress og uro.  Andre igen, kan være påvirket af følelser som fx vrede. Vred energi, er den sværeste at sove på. Går du rundt og er vred på nogen, er din krop i “kamp beredskab” og du lever dermed med et aktiveret nervesystem.

 

“PANIK”. Vågner med et sæt.
Andre kan godt falde i søvn men vågner med et sæt efter et stykke tid. Disse personer er også i alarmberedskab. Ofte er der noget kroppen og underbevidstheden forsøger at informere dem om, som de ikke vil høre. Derfor vækkes de om natten og ofte med bankende hjerte, da kroppen er i “flugt-tilstand”. Der er noget den vil væk fra.

Det kan være et tidligere chok eller traume, som kroppen stadig holder fast på, som har behov for at blive forløst. Det kan også være at du er et sted i dit liv, som absolut ikke er sandt for dig, og din underbevidsthed ønsker at kommunikere noget til dig. Om natten har underbevidstheden taletid, da vi ikke er optagede af en masse aktiviteter, og derfor taler den ved at vække os.

 

“PASSER PÅ”. Sover let
En anden gruppe er dem, der har nogenlunde let ved at falde i søvn, men sover let. De er påvirkelige overfor lyde og har ligeledes et aktiveret alarm system. Det er ofte personer der passer på alle andre om natten og som tager meget ansvar i livet. Ofte kommer vi til at sove lettere når vi får børn, har en syg partner, eller i det hele taget er overansvarlige i vores liv og på vores job. Disse personer skal lære at lægge ansvaret ud til andre og at arbejde med at have TILLID til andre, til livet og til dem selv, så de ved, at de nok skal klare det hele uden at ligge vågne om natten. Du kan også have en let søvn, hvis du i barndommen har oplevet, at du ikke kunne slappe helt af og give slip. Måske havde du en syg forælder, eller en alkoholiseret forælder. Det kan også være at dine forældre ofte skændtes og du derfor ikke har følt dig tryg og ofte er blevet vækket af urolige lyde om natten.

 

“NÅ DET HELE”.  Vågner tidligt
Den sidste gruppe er dem, der sover nogenlunde, men vågner for tidligt og ikke kan falde i søvn igen. Den psykiske årsag er, at du frygter at du ikke når det hele. Du føler sikkert at livet er et pres og du skal kæmpe for at kunne nå alting. Det kan være, at du ikke aner hvad det er, du ikke når. Igen kan underbevidstheden spille dig et puds, da den har andre planer og synes der er noget mere du skal nå for at føle dig god nok. Er du i denne gruppe, kan jeg anbefale dig at se på hvad det er du synes du skal nå. Hvad er så vigtigt? Og hvad sker der, hvis du giver slip og slapper af?

Med alderen er der en tendens til at vi sover dårligere og vågner tidligere om morgenen. Det kan ligeledes være hormonelle ubalancer i overgangsalderen der påvirker os til at vågne tidligere.

 

 

Søvnløsheden er din underbevidstheds indre alarm om at noget skal ændres


Overordnet for alle der lider af søvnløshed ,vil jeg anbefale at få lyttet til kroppen og underbevidsthedens budskaber. Underbevidsthed og søvn hænger sammen, da vi endelig er tilstede og kan lytte om natten. Vælger vi at fortrænge vores indre alarm, der kommunikerer til os, kan underbevidstheden næsten kun reagere ved at “vække os”. Og det gør den om natten, når vi er i ro. Mange tør ikke lytte til denne alarm, da de frygter at de skal foretage voldsomme ændringer i deres liv, måske gå fra partneren, sige op eller skabe andre drastiske ændringer i deres liv.

Det er bestemt ikke sikkert, at det er så voldsomme ændringer din underbevidsthed forsøger at kommunikere til dig. Det kan være, at den blot ønsker at ændre på måden du er sammen med din partner på eller fortælle dig, at du har flere kompetencer end du anvender på dit job. Uanset hvad, kan du ikke leve et sandt liv, sålænge du undertrykker budskaber fra din underbevidsthed. De er der altid for at støtte dig til at leve det mest tilfredsstillende liv, når du tør leve i samstemmelse med din sandhed.

Da jeg selv led af søvnløshed handlede det dels om et fødselstraume, som jeg fik forløst via ThetaHealing. Derudover handlede det om, at jeg ikke levede et ærligt liv. Jeg var dengang ansat på TV 2 i en stilling som var meget sjov, men overhovedet ikke gav nogen dybere mening for mig. Dengang var jeg absolut ikke klar til at lytte til min indre stemme, der havde lyst til at gå den vej jeg er gået i dag. Det måtte jeg så bøde for via søvnløsheden.

Når jeg er blevet påvirket efter min søsters død, tror jeg mere det handler om en dødsangst og et chok, der endnu sidder i mit nervesystem. Jeg arbejder nu med at berolige mit nervesystem via bl.a. hjertemeditation og ved at lytte indad til hvad det er min krop ønsker at fortælle og forløse.

 

 

Søvn og dit hjerte


Hjertet er essentielt at arbejde med, hvis du vil have en god søvn. Overskriften på denne artikel hedder “har du et godt sovehjerte”, da det altid er interessant at lytte til gamle talemåder, da de har vigtige budskaber til os. Dit hjertets tilstand påvirker nemlig din søvn og din søvn påvirker dit hjerte.

Hjertet kan enten være i kohærens eller inkohærens. Kohærens betyder, at dit hjertes rytme er i balance og påvirker dit autonome nervesystem med et signal om, at det kan være trygt. Modsat påvirker stress dit hjerte til at have en inkohærent hjerterytme. Når hjertets rytme ikke er kohærent, vil hjertet sende budskaber til nervesystemet om at det skal være i alarmberedskab, hvormed kroppen begynder at producere mere adrenalin og kortisol. Dermed skabes en dårlig cyklus, hvor hjertet påvirker nervesystemet til at være i alarmberedskab. I denne alarmberedskab, sover vi dårligt, hvilket stresser hjertet.

Du kan vende denne cyklus ved at meditere på dit hjerte, og dermed skabe hjertekohærens. Du kan finde en god meditation via dette link:  https://www.hellebrinch.dk/2626-2/

HeartMath Institute i Californien er nok verden førende forskningscenter for hjertet. På deres hjemmeside kan du læse mere om hjertets betydning for søvn, nervesystemet og for din hjernes kemi. https://www.heartmath.com/science/

 

Hvad kan du mere gøre…

For alle der lider af søvnløshed, vil jeg anbefale at meditere og faktisk gerne inden sengetid. Meditation beroliger nervesystemet og bringer dig i afslappede thetahjernebølger. I denne tilstand er det lettere at falde i søvn bagefter.

Forskning viser, at det er vigtigt at gå i seng på samme tid hver dag, også selvom det er weekend. Det lyder ret kedeligt, men er du sensitiv vil du mærke, at det kan blive sværere at falde i søvn senere på aftenen. Det er også forklaringen på at mange faktisk kan lide af søvnløshed i deres ferie. De kommer simpelthed for sent i seng og efter kl. 22.00 – 23.00 bliver det faktisk sværere for mange at falde i søvn. Så hellere komme i seng og står veludhvilet op, end at sidde længe oppe.

Undgå alkohol, kaffe, sukker og andre stimulanser, især inden sengetid, og spis gerne mad med højt indhold af magnesium som bananer, chokolade og mandler. Desuden er det godt at slukke alle skærme en times tid inden sengetid, da “blåt” lys sænker melatoninniveauet. En lampe med rødt lys er til gengæld med til at øge dit melatoninniveau, ligesom et lys-vækkeur, kan være med til at stabilisere din søvnrytme. Og så er motion altid godt. Det kan være lidt høj-intensiv motion om morgenen og mere rolig motion som gåture, svømning og yoga om aftenen.

Jeg har lavet en video på YouTube der hjælper dig med at berolige dit nervesystem inden sengetid: https://youtu.be/vnSBnPAe9AQ samt en sovemeditation, der hjælper dig til at sove: https://youtu.be/4-_UjpgKEoo

Vigtigst er dog altid at få lyttet til den stemme der holder dig vågen eller vækker dig. Den har altid nogle vigtige budskaber til dig. Til dette anbefaler jeg terapi som hypnoterapi og ThetaHealing, der kan arbejde med din underbevidsthed. Jeg laver desuden en terapiform, hvor jeg blander alt jeg kender. Det  hedder “Conscious Transformation”, og her støtter jeg klienten til at hele sig selv via sin bevidsthed og hjerteenergi. Og det er fantastisk effektivt og meget transformerende

Jeg håber du kunne bruge artiklen og ønsker dig en dejlig søvn.

 

No comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *